Aktuellt

Välkommen till ÅRSMÖTET med Jordens Vänner-Stockholm/Alternativ Stad.
Det är öppet för alla.

Tid: Torsdagen 31 maj kl 18.
Plats: ABF-huset, Hedensalen, Sveavägen 41.

I direkt anknytning till årsmötet har vi lagt in ett program med stor spännvidd,
som också är öppet för den breda allmänheten.

Dels får vi möta regissören, dramatikern och skribenten Stina Oscarson, som på senare år engagerat sig i klimatfrågan, aktivismen och demokratin, som hon skrivit om i boken ”Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig”.
Dels får vi möta folk från Stockholms skönhetsråd eller arkitektkår i den brännande frågan att teknikföretaget Apple vill bygga ett försäljningspalats i Kungsträdgården. Det är en fråga som vi startar en kritisk kampanj om inför sommarens samråd, som alla invånare kan delta i. Och som vi hoppas ska mynna ut i ett rungande NEJ!

Kan du inte komma på årsmötet men vill engagera dig i en aktuell fråga, t ex i vår kampanj mot utbyggnad av Arlanda eller i motståndet mot en östlig motorvägstunnel, eller i en kampanj för att stärka tågtrafiken till kontinenten så kan du i Arlandafrågan höra av dig till andrea.soderblom-tay@hotmail.com, annars till info@alternativstad.nu eller tel 073-073 11 88.

Och vill du vara med och rädda Kungsan från kommersiell exploatering kan du vända dig till samma adress och tel för mer info.

Vi ses eller hörs!
Samordningsgruppen

Rädda Kungsan!!!!

Du har väl hört att Apple håller på att köpa in sig i Kungsträdgården. Där restaurang Fridays ligger vid Hamngatan ska dom bygga ett försäljningspalats för sina produkter. Om vi inte tillsammans kan få politikerna på bättre tankar. Som vid Almstriden 1971.

Med det läget kommer Kungsan att framstå som ett bihang till Apple. Och det är väl det dom räknar med, att få stans populäraste park på köpet när dom satsar 130 miljoner för tomträtten till platsen.

Får dom sin vilja fram kan det bli ett farligt prejudikat, att parker kan användas till vilken kommers som helst.

I SOMMAR ska det bli samråd om saken. Låt oss enas om ett rungande NEJ och låt oss börja bygga upp en stark opinion redan nu. Inget ”America first” här i stan!
Vill du vara med - och du behövs verkligen – så kontakta goran.folin@gmail.com eller 073-073 11 88

Hälsningar
Alternativ Stad/Jordens Vänner Stockholm
PS. Österleden och Arlandas utbyggnad är andra frågor vi bråkar om just nu. DS.


Är du bra på hemsidor?

Som du nog hört lämnade den gamle alternativstadaren Staffan Wrigge efter sig hundratals pärmar och foldrar med material och foton från Alternativ Stads första viktiga år. Vi håller nu på att skanna in en del av detta för att lägga ut det på bl a www.alternativstad.nu. Bara det att den sådär 20-åriga hemsidan bara kan skötas med ett åldersdigert program av en enda person. Vi måste alltså modernisera den så den lätt kan hanteras av flera och är användarvänlig.

Så jag hoppas att ni som kan fixa till en hemsida, t ex Wordpress, ställer er i kö för att hjälpa till. Så vi får en ny sida där vi kan lägga över större delen av det nuvarande innehållet och dessutom nytt material efterhand. Eller åtminstone tipsar om folk som är fena på hemsidor.

Hör av er till mej, Göran, goran.folin@gmail.com, tel 073-073 11 88


Nytt

Vem är det som vill ha förbifarten? Politikerna skäms men törs inte ompröva ett dumt beslut.

S fortfarande besatt av drömmen om medelklassen. Damberg friar till villaförorterna genom att stå fast vid förbifarten.

En tillväxt man blir sjuk av - bokstavligen.

Politikerna är dinosaurier - men vi är medskyldiga. Vi tycks avsiktligt vägra påverka dom.

Hur kan stadshusmajoriteten tro att villaområden skapar "regionala centra"? Om en bisarr plan i Kista.

Varför blev Cityspårvägen så dyr? Nog måste det väl finnas någon landstingsmoderat som förstår sig på affärer?

 

En kort lathund i hur man bygger en bra stad, med bilder.

Klimat & trafikkampanj
Som vi alla har hört och sett håller jordens klimat på att löpa amok. I detta läge väljer regeringen - i Sverige, i Stockholms landsting, i Stockholm - att satsa på mer bilism. Genom motorvägar, högre taxor på SL och ökad framkomlighet för biltrafiken allmänt.

Allmänningar
Alternativ Stad har sedan 1969 drivit en kampanj för våra allmänningar. För allas lika tillgång, mot vissas rovdrift och inhägnadsförsök. För rätten att vara medborgare och medmänniska, inte bara kund. Främst för staden som allmänning - men också för välfärden, kulturen, naturen och demokratin.

Stockholm Extreme Makeover
Namnet Alternativ Stad förpliktar! Hur ska det alternativa Stockholm se ut? Hur får man bort motorvägsreservat, bullerzoner och andra barriärer som slår sönder stan? Alternativ Stad har förslag!

Seminarier
För en del år sen hade vi en uppskattad seminarieserie på Café Edenborg i Gamla stan, tills dom flyttade. Vi har sen dess tillsammans med Jordens Vänner-Stockholm haft ytterligare några serier med miniseminarier på bl a södercaféet Hängmattan. Mejla oss om du vill vara med och fortsätta traditionen!

Aktioner
Aktioner av olika slag är Alternativ Stads livsluft.

Är Alternativ Stad en vänsterorganisation? Med anledning av en del frågor från publiken.

Upp igen

 

Friends of the Earth International
Alternativ Stad är lokalgrupp i Jordens Vänner som är med i Friends of the Earth International, världens största demokratiska miljöorganisation.

Där kan du aktivera dig i klimatfrågan, kampen mot kärnkraften och hundratals andra miljö- och rättvisefrågor.
E-postlita
Alternativ Stad har en e-postlista (yahoo grupp) för vissa frågor som diskuteras mer. Gå med i e-post listan nu för att hänga med i svängarna. Skicka in det e-post meddelande du får upp, tomt, och svara sedan på e-post meddelandet du får från yahoo. Du behöver inte skriva in något alls.

Eller bli med i våra egna mailutskick, genom att bli medlem. Se under fliken medlem.
 

Alternativa planer