40-årsjubiléet av Almstriden 2011

Efter det lyckade 40-årsjubiléet 2009 av Alternativ Stad-starten var det inget snack om att inte låta också Almstriden 1971 få sitt jubiléum. Det var lika självklart bland 70-talsveteranerna som för dagens aktiva alternativstadare, som nästan dagligen fått belägg för hur starkt förknippat Alternativ Stad fortfarande är med Almstriden.

Det märktes också att Almstriden fortfarande är ett levande begrepp bland stockholmarna när vi på hösten 2010 hörde oss för hos folk i olika organisationer, miljöforskare och debattörer och inte minst underhållare av olika slag om dom ville vara med och fira. För rätt snabbt fann vi intresset vara så stort att det inte skulle räcka med bara en scen. Så vi beslöt hyra ett stort tält för diskussioner, presentationer, miniseminarier, debatter och filmvisningar att hållas parallellt med scenprogrammet. Några ämnen som togs upp: Klimatet, Trafiken, Välfärden, Nya Slussen.

Bland alla på scenen som varit med redan 1971 märktes Pierre Ström och det för dagen återuppståndna Ville, Valle, Viktor. Och Jan Hammarlund och Roland von Malmborg, som vi ofta samarbetat med under åren. Stort jubel också när Operakören dök upp på scenen under en tillfällig paus från verksamheten i Operan. Många åhörare mindes säkert deras företrädare 1971 som dök upp på Operabalkongen med en lovsång till Almarna. En rad nya artister, som inte ens var påtänkta 1971, hördes och syntes också, som t ex Samuel Trygger.

Uppskattat blev också framträdandet av Evert Taubesällskapet som mindes Everts stora engagemang för Almarna när det begav sig. På plats var också skådespelaren Johannes Brost, som blev ordentligt påpucklad av polisen under Almstriden och nu hade huvudrollen när Karl Xll:s torg döptes om till Almtorget, en av de båda planerade överraskningarna i programmet. Den andra var att 13 almplantor högtidligen överlämnades till stan för att omedelbart planteras på plats om stan t ex skulle få för sig att fälla Almarna.

Sammantaget handlade det om ett 70-tal artister och 25 talare på scenen mellan kl 15 och midnatt onsdagen 11 maj. Mer, mycket mer, om detta kan du läsa i den omfattande programsammanställningen av Thomas Åström, själv primus motor för både programmet och det praktiska (Fotot är taget av Bengt af Geijerstam).

En liten film finns det också.

Inför jubiléet klistrade vi upp en mängd affischer på stan med info till stockholmarna eftersom vi inte visste hur alerta medierna skulle vara. Men det skulle visa sig att intresset där var mycket stort. Några exempel:

Expressen.
Dagens Nyheter
Dagens Nyheter / Epstein
Svenska Dagbladet
Helsingborgs Dagblad
Kulturbloggen
Twitter
Sveriges Radio
Sveriges Radio Ekot
Sveriges Radio Studio 1
Sveriges Radio Nordgren i P1