Arbetslöshetsmarschen

I mitten av 90-talet började vi, bland annat inspirerade av Olle Erikssons bok Bygg om Sverige till bärkraft, att fundera över varför inte alla arbetslösa skulle kunna ställa om Sverige till en bättre miljö istället för att bara lyfta (en osäker) a-kassa. För all del, vi var inte ensamma om detta i världen, på de globala folkrörelsemöten som började arrangeras som protester mot nedskärningar och privatiseringar i början av 90-talet var detta ett givet tema. Bättre ett konstruktivt arbete än misär.

Alltså började vi studera ekonomi och kom snabbt fram till att ekonomer numera inte hade mycket att ge oss, fångade som de var i sina världsfrånvända formler. En bok blev det av detta: Arbetslös, orsakerna och lösningarna, lokalt och globalt, 1997, utformad som en studiecirkel. Innehållsförteckning och inledningskapitel kan laddas ner nedan.

De internationella möten vi besökte under 90-talets rörelse mot storföretagsstyrd globalisering fick också en något bisarr följd. 1997 organiserade europeiska fack en protestdemonstration mot nedskärningar och arbetslöshet riktad mot EUs ministermöte i Amsterdam detta år. Och eftersom LO skydde gatumanifestationer som pesten föll det på det mikroskopiska Jordens Vänner Sverige, närmare bestämt på Alternativ Stad, att stå för det svenska deltagandet.

Några busslaster med deltagare fick vi ihop. Men det mer substantiella bidraget blev när vi efteråt fick organisera massprotesterna mot Amsterdams polis’ urskiljningslösa repression mot demonstrationen. Brev efter brev började strömma in till Amsterdams myndigheter som snabbt släppte de arresterade, med många ursäkter och dessutom ett litet skadestånd.

Här nedan i alla fall en bild på Alternativ Stad (gul banderoll, röd text) bland alla fackliga organisationer på Amsterdams gator.