Boultbee-avtalet undersöks – men lär inte leda till något handgripligt

Sen stan för tre år sen sålde ut Centrumkompaniets tiotal köpcentra till brittiska Boultbee har skandalerna avlöst varann. För skyhöga hyreshöjningar har butikerna bara fått allt sämre service. Många mindre företag har fått lägga ner eller drivits ut av Boultbee för att de inte passat in i deras affärskoncept. Särskilt marigt är det i några av förortscentrumen.

Nu ska det affärsmässiga i överlåtelsen granskas av stans revisorer, som oppositionen länge krävt. Det är bra men troligen kan vi bara vänta oss en del randanmärkningar, som att stan borde ha skrivit in bättre regler om Boultbees ansvar för att driva centrumanläggningarna på ett affärsmässigt sjysst sätt. Annat tvivelaktigt kommer knappast upp till ytan.

  • Sånt som att hålla sig till demokratiska spelregler. När Alternativ Stad testade yttrandefriheten i olika köpcentra var Boultbee den arrogantaste ägaren. Den som äger äger också makten att sätta spelreglerna, menade dom. Och förklarade att dom inte ville ha några som helst flygbladsutdelningar och liknande utan bara kommersiella verksamheter. Det krävdes att vi och andra var där och bråkade (se bild ovan) och satte grundlagens regler om yttrandefrihet under näsan på dom innan dom hajade att demokratin gällde dom också och backade.
  • Och sånt som att den allmännyttiga inriktningen som var en av drivkrafterna för stan att äga centrumen sorgfälligt har skrotats. Hyreslägenheter har raskt sålts till bostadsrättsföreningar, som lett till att förskolor och serviceverksamheter för allmänheten lagts ner.
  • Värst är att stan gjorde sig av med en viktig del av infrastrukturen. I innerstan finns det alternativ, men i förorter finns bara ett centrum i varje, ett slags lokal monopolstruktur för handel och service, där varken handlare eller allmänhet har något val. Därför mår den bäst av att ägas av stan. Privata monopol är en styggelse men det har privatiseringsivrarna ingen känsla för. Mer om detta kan man läsa på Storstadsbloggen.

Snart säljer dom väl utetorgen och gatorna också till högstbjudande! Dom är på god väg med Sergels torg där hela ytan under tak ska bli en privatägd galleria. Om vi som vill ha kvar plattan som landets viktigaste arena för demonstrationer och manifestationer och kulturevenemang inte lyckas stoppa det.