Caféprogram – hösten 2006

Alternativ stads föredragsserie hösten 2006.
Varje söndag kl 18 på Café Edenborg, Stora Nygatan 35, Gamla stan

———————————————————————
1 oktober
Trängselavgifterna – så går vi vidare!
———————————————————————
Vi vann folkomröstningen men fick en alliansregering. Vad händer nu med
trängselavgifterna? Kommer pengarna gå till kollektivtrafiken eller till nya motorvägsprojekt?
Paneldiskussion om trängselkampanjens fortsatta taktik och strategi med bland andra Magnus Nilsson från Naturskyddsföreningen, Micke Sundström från Kollektivtrafikant Stockholm och Anna Jonsson från Alternativ stad.

———————————————————————
8 oktober 18:00, Café Edenborg
Åtta år med Reinfeldt
———————————————————————
Vilket samhälle ser vi framför oss med den nya högerregeringen? I boken ”Åtta år med Reinfeldt” (Ordfront) beskrivs vad som döljer sig bakom alliansens och ”det nya arbetarpatiets” fasad: en politik som ska slå undan varenda ben som den rådande välfärden vilar på.
Daniel Suhonen, en av tre författare till boken, kommer och berättar mer.

———————————————————————
Söndag 15 oktober 18:00, Café Edenborg
Folkrörelseteori
———————————————————————
Varför kan vanligt folk ibland vinna mot makthavarna trots att makthavarna har så mycket större resurser? Detta har såväl akademiker som rörelseaktivister länge funderat över.
Jan Wiklund från Alternativ stad ger en introduktion till folkrörelseteori. En text med ungefär samma innehåll finns här

———————————————————————
Söndag 22 oktober 18:00, Café Edenborg
Osäkra anställningar – osäkrade anställda
———————————————————————
Globaliseringsrörelsen satte kritiken av den globala finanskapitalismen på dagordningen. Det globala engagemanget har de senaste året bytts mot ett lokalt engagemang. Många av globaliseringsrörelsens aktivister arbetar nu mot den flexibla arbetsmarknaden och osäkra anställningar. I en paneldiskussion sammanför vi några av aktörerna från globaliseringsrörelsen för att diskutera den hybrid mellan facklig aktivitet och social rörelseaktivism som uppstått för att bemöta prekariseringen av arbetet och livet. 
Ida Hansen från Stockholm LS av SACs Vårdsyndikat och Jennifer Hillblom från Kvinnopolitiskt forum, båda med bakgrund i Globalisering underifrån, samtalar med Tapio Laakso, ordförande i finska Grön ungdom samt deltagare från finska Prekariaatti.org och danska Flexico – två projekt som söker nya vägar för att organisera de osäkra anställda.

———————————————————————
Söndag 29 oktober 18:00, Café Edenborg
Allmänningarna, privatiseringarna och den gemensamma välfärden
———————————————————————
Runtom i världen och i Stockholm finns krafter som vill ha en utförsäljning av våra gemensamma tillgångar – naturen, vattnet, det offentliga rummet, sjukvården och allmännyttan i Stockholm. Men varför är det egentligen viktigt att värna om allmänningarna?
America Vera-Zavala, författare och aktivist, berättar om tankarna bakom kampen för allmänningarna.
En motkraft som bildats mot avregleringarna, kommersialiseringen och utförsäljningarna är nätverket Gemensam Välfärd. 
Lars Igeland, aktiv i Miljöförbundet jordens Vänner, berättar om nätverket och om avregleringarna av Norrlandståget. Måns Almqvist, vänsterpartist i SL-styrelsen, kommer och berättar mer om kollektivtrafikprivatiseringarna i Stockholm.
Efterföljande diskussion om vad de sociala rörelserna kan göra åt den politiska situationen idag.

———————————————————————
Söndag 5 november 18:00, Café Edenborg
Den mänskliga och hållbara staden
———————————————————————
Hur skapar vi en stadsmiljö som ger delaktighet och goda förutsättningar för hållbar utveckling? Hur gör man staden mer mänsklig och demokratisk?
Dick-Urban Vestbro, professor vid KTH i bebyggelseanalys och medlem i Alternativ stad berättar. Powerpointpresentation av föredraget kan läsas här (6MB)

———————————————————————
Söndag 12 november 18:00, Café Edenborg
Jobbtorgen – Arbetslinjen på stereoider?
———————————————————————
Vems fel är det att du är arbetslös? Är arbetslösheten strukturell, eller är det ditt egna ansvar att ta dig ur den? Med tvångsåtgärder och krav på ”aktivering” ska den arbetslöse förvandlas till en aktiv arbetssökande. Modellen kallas workfare, där socialbidrag och arbetslöshetsstöd knyts till motprestation. I Stockholm kommer borgarna efter valsegern införa Jobbtorg, enligt denna modell. ”Bara att man bryter passiviteten, duschar och sätter sig på tunnelbanan har stor betydelse”, säger Kristina Axen Olin. 
Sociologen Pia Milton har gjort en närmare studie av Uppsalas motsvarighet till jobbtorgen, som kritiserar aktiveringsprogrammen för att riskera att öka utslagningen snarare än att hjälpa folk ut i arbetslivet. Hon kommer och berättar om denna strängare arbetslinje, föredraget följs av en diskussion om hur vi som arbetslösa kan agera kring de nya åtgärderna och Jobbtorgen.

———————————————————————
Söndag 19 november 18:00, Café Edenborg
G8 – lokalt möter globalt
———————————————————————
Vilka representanters representanter är inbjudna till G8? Vilka representerar dom och var finns vi andra i denna representationshärva? I sommar äger nästa G8-möte rum i Tyskland med globala konsekvenser, men i Skarpnäck planeras en motkonferens med lokala perspektiv.
Olof Montin och Per Plüschke pratar om G8s politiska agenda och om motmobiliseringarna.

———————————————————————
Söndag 26 november 18:00, Café Edenborg
När folkrörelserna blir hemlösa
———————————————————————
Hur förändras de politiska formerna i takt med att samlingslokaler och ickekommersiella platser försvinner i staden? En person från Folkets Hus och Park kommer och berättar om den politiska situationen för samlingslokalerna och om konsekvenserna för föreningslivet. 
Victor Marx och My Friberg Melander, aktivister i Kulturkampanjen, har gjort ockupationer, pratat med tröttsamma politiker och bygger nu ett eget allaktivitetshus i Högdalen.

———————————————————————
Söndag 3 december 18:00, Café Edenborg
Bolagsvinster kontra reallön
– Inflation, tillväxt, BNP, lön – Ehrenberg förklarar grunderna

———————————————————————
Bolagsvinsterna är större än någonsin, och på ekonominyheterna pratas det om inflation, tillväxt och BNP. Johan Ehrenberg från ETC reder ut begreppen och berättar vad bolagsvinsterna har med din plånbok att göra.