Fyrtioårsjubiléet 2009 

Alternativ Stad 40 år. En ansenlig ålder. Inte minst med tanke på ett samtal med en av de många partigrundade vänstergrupperna strax efter starten i februari 1969. – Haha, ingen styrelse, inte ens fasta medlemmar, ni kommer inte att leva ett halvår med så lös organisation.  

Den gruppen självdog efter ett par år, trots all vederbörlig hierarki. Medan vi alltså hankat oss fram i fyra årtionden med vår antiauktoritära platta organisation där besluten tas på möten öppna för alla medlemmar.  

För att inte fastna i nostalgi beslöt vi vara utåtriktade och satsa mest på nuet och framtiden. Så vi inledde med en aktion på Sergels torg och fortsatte med en rad evenemang och en utställning i Kulturhuset hela eftermiddagen och ägnade kvällen åt – ja bl a nostalgi då, på restaurang Panorama högst upp i huset. 

 

Den mest aktuella frågan för oss var trafiken och i synnerhet planerna på att bygga Förbifart Stockholm. Och eftersom det just då snackades mycket i medierna om rättegången mot den irakier som kastat skor på president Bush för hans invasion av Irak tog vi upp den kastade skon, nej handsken, och beslöt bjuda in stockholmarna att ta med skor och kasta dom på en symbol för Förbifarten. Det vann gehör och massor av skor kastades. Samtidigt som vi delade ut mängder av flygblad och annat material från ett infobord. En stor kartong full med skor och texter mot Förbifarten togs sedan till Vägverket där vi krävde att också själva skorna skulle tas emot som offentliga handlingar och därmed sparas. 

Först efter hårda förhandlingar med Kulturhuset kunde vi utan att behöva lägga en krona få tillgång till lämpliga lokaler för utställningar och fem seminarier, workshops och liknande under dagen, lokaler som annars är ohemult dyra att hyra. Det lyckades genom att vi kunde påvisa att vi redan från invigningen av huset på 70-talet varit engagerade i att öppna upp huset för föreningslivet  och ha mer av allaktivitet och inte bara vara inriktat på att allmänheten ska lyssna och titta på redan färdiga program.  

Vi inriktade oss på varianter av temat Stockholm Extreme Makeover, d v s exempel på sånt som bör ändras, alltså inte bara klaga på det som är och är på gång utan också ge alternativ, som vi gjort under alla de 40 åren i enlighet med vårt namn. Ett av de radikalaste förslagen som diskuterades var att göra Södertäljevägen till en stadsgata och bygga över de stora ytor som kan friläggas. Se nedan i programmet.

Tredje steget på jubileumsdagen togs på Café Panorama där 130 alternativstadare från 70-talet och idag aktiva trängdes runt tallrikarna och glasen och samtidigt deltog i ett omväxlande program med massor av nostalgiska minnen parade med exempel på dagens strider. Och dans till orkestern Märta and the Cadillacs, ledd av en tongivande Alternativstadaktivist från 70-talet.  

Si dä va ett jubiléum dä! Som också fångats i bilder, i videor och i medierna:

Här är en video. Och en video till.

Och här en tidningsartikel. Och en tidningsartikel till.

.

Programmet:

14-15 Kulturhuset, Hörsalen: Inledning, föredrag av professor Christian Berggren Linköpings Universitet om Förbifarten och stadens utveckling samt kortkorta presentationer av programpunkterna som följer. Se stolpar.

15-16 Parallella program om

  1. Förbifartsmotståndet, hur ser det ut?
  2. Trafik: finns alternativ till Förbifarten?
  3. Gör din egen stadsplan. Deltagarna gör eget stadsplaneförslag för området mellan Årstaviken och Älvsjö station
  4. Framtidens Slussen, hur vill vi ha den?
  5. Extreme Makeover-exempel från europeiska städer där fotgängare, cyklister och kollektivtrafikanter gynnas.
  6. Stadsvandring om kampen om City under 40 år, från Almarna till Sergels torg

16-17 Återsamling, Hörsalen, korta sammanfattningar, utdelning Ralph Fidler-priset, avslutning.

Fikapaus:

Från skokastningen:

.

Inne i kulturhuset:

Välkommen:

Bertil Ottoson agiterar.

Fika

.

Från festligheterna efteråt – Märta and the Cadillacs:

Lite minnen luftades…