Inte en dag för tidigt

Av de många finansborgarråd som Alternativ Stad har tampats med i snart 40 år är nog Kristina Axén Olin den sämsta ur miljö- och klimatsynpunkt. Så sämre kan det inte bli när hon nu avgår.

Hennes senaste bravader är att driva igenom det 30-åriga Brommaavtalet och att slänga in 50 miljoner i Förbifarten för att forcera genomdrivandet av den.

När vi var och protesterade mot detta förra måndan stötte jag av en händelse på Axén Olin då hon stod och smygrökte i ett prång på baksidan av Stadshuset. Några dar innan hade jag mejlat henne om vad sjutton hon menade med att i en intervju säja att Förbifarten redan är beslutad. I vilka instanser då, ville jag veta.? Nu påminde jag om mejlet och hon skruvade sig besvärat med lätt darrande cig i handen. Nja, vi ska ju besluta det idag i alla fall, sa hon. Jag har förresten bett en medarbetare att svara på ditt mejl, la hon till. Än har inget svar kommit. Förmodligen för att det varit svårt komma undan den rena lögn hon kommit med i tidningsintervjun.

Inför Brommabeslutet krävde jag i en direktsändning i lokalradion att beslutet måste föregås av en ordentlig klimatkonsekvensutredning med tanke på ett utökat flygande till och från Bromma i 30 år. Redan idag dör ju faktiskt folk i fattiga länder av klimatförändringarna, känner du inget ansvar för det, la jag till. Nåt svar på kravet på utredning av klimatkonsekvenserna fick jag inte. Men visst ska vi hjälpa lidande i fattiga länder, krängde hon ur sig. Senare upprepade Alternativ Stad skriftligt kravet till Axén Olin och kommunstyrelsen om en klimatkonsekvensutredning och fick ett långt svar av en moderat med svar på en massa saker vi inte frågat om, men inget om själva frågan.

Den tredje frågan vi tampats med henne om är inglasningen av Sergels torg, där hon och Mikael Söderlund gått i spetsen för att sälja ut halva torget till cityköpmännen för att dom ska få en ny galleria att leka i. Samme Söderlund som nyligen aviserade att han ska lägga av politiken. (Och som idag, efter vår inbjudan, via sin sekreteraremeddelat att han inte vill ställa upp i debatt med oss i Café Edenborg den 27 då vi har stadsmiljön, torgen och yttrandefriheten på programmet).

I en debattartikel i tidningen City skrev vi att vi ville ha ett upprustat torg men ingen inglasning och utförsäljning. På det svarade Axén Olin i tidningen att hon inte förstod varför vi ville ha kvar det nuvarande sunkiga torget, varpå vi fick in en replik där vi frågade om hon överhuvudtaget var läskunnig.

Lägg så till hennes rabiata motstånd mot trängselavgifter, som hon fortfarande säger sig vara emot, och att hon gått i bräschen för utförsäljningen av både allmännyttan och stans köpcentrum till den ökända Boultbeekoncernen, så tonar bilden fram av en rabiat nyliberal utan någon som helst känsla för miljön.

Kanske har vårt och många andras motstånd i de här politiska frågorna bidragit till de båda toppmoderaternas avgång. Inga dåliga skalper i så fall!