Kampanjen för trängselavgifter

Sommaren och hösten 2006 genomförde Alternativ stad och andra föreningar en kampanj för ett ja till trängselavgifter i den kommunala folkomröstningen 17/9.

Under ett halv år 2006 så prövades också systemet i drift vilket gav många värdefulla insikter och banade väg för ett ja.

Vi var väldigt väl förberedda och hade träffat likasinnade och diskuterat på Svenska Naturskyddsföreningens lokaler i Birkastan i flera år. Den här gången hade vi också bra ekonomiska förutsättningar. Några partier hade delat med sig av sina kampanjmedel (heder åt dem).

Alternativ stad spred sommaren 2006 sin folder till folk runt omkring i kommunen. Vi syntes på många T-banestationer med våra flygblad. Vår färglada ja-affisch sattes professionellt upp i stan.

Det kanske kan synas konstigt att det inpiskat antikommersiella Alternativ ville sätta ett pris på gatorna. Men enligt förslaget skulle pengarna gå till kollektivtrafiken som behövde dem. Här en mer utförlig argumentation om detta.

Vid folkomröstningen vann ja-sidan en klar seger vilket gladde oss mycket.

Dessvärre fuskades omröstningsresultatet bort efteråt. Ja-alternativet innebar som sagt att pengarna skulle gå till kollektivtrafiken – men den regerande alliansen bestämde att de skulle gå till motorvägar istället.

Från en av många flygbladsuttelningar