Miljövänlig konsumtion hjälper inte jorden

Enligt regeringen behövs inga politiska åtgärder för att hindra global uppvärmning – det kan var och en fixa genom att leva miljövänligt. Tidningar och bokförfattare hakar på och presenterar det ena gröna renlevnadstipset efter det andra. Men tyvärr – inget av dem kommer att hjälpa, helt enkelt för att de krafter som verkar åt andra hållet är så mycket större.

För det första räcker det inte att bara de motiverade miljömedvetna lever annorlunda. I industriländerna måste ungefär 80% av utsläppen bort, och detta angår alla, även de som själva inte har motivation eller pengar nog att ändra något på egen hand. Det hjälper inte att du eller jag ställer bilen och cyklar när grannen köper stadsjeep. Det hjälper inte att bara den penningstarka medelklassen bygger om sina villor till soluppvärmning. Och framför allt, det räcker inte att varje enskild konsumtionshandling blir mindre miljöbelastande om konsumtionen som helhet ökar mycket snabbare.

För det andra finns det ingen av oss som orkar hålla reda på alla miljögadgets. De mest engagerade av oss kanske klarar av att åka kollektivt istället för bil – men hur många kan hålla reda på hur många kilometer den mat vi äter har färdats? Hur många är det som vill gneta med sån bokföring?

Så det mesta talar för att det vi kan uppnå genom att uteslutande konsumera miljövänligt är som att spotta i havet.

För att nå målet – minska utsläppen med 80% – behövs politiska förändringar. Samhället måste organiseras så att det underlättar för oss att leva miljövänligt. Annars orkar vi inte.

Sådana politiska förändringar kräver politiska och kollektiva handlingar, inte bara privata. Det kräver alliansbyggen, nätverksskapande och konfrontationer som gör det till politiskt självmord av politiker att fortsätta göra ingenting.

Receptet är gammalt och välprövat.

Läs mer:
Demokratins bärare – den folkliga politikens historia genom 2500 år.
Andra folkrörelsetips