Sextitalets misstag upprepas i Kungens Kurva

Huddinge kommun meddelar att Kungens kurva ska utvecklas – 10.000 nya arbetsplatser ska man bygga, samt bygga ihop stadsdelen med Skärholmen. Massor med nya butiker ska det också bli.

Med andra ord exakt samma tänk som i City 67.

Idag har man insett att det inte funkade med en stadsdel som helt består av kontor och affärer. Stockholms kommungubbar springer därför bena av sig, och är beredda att satsa hundratals miljoner, för att erbjuda nya bostäder istället för dem man rensade bort på sextitalet för att bygga den perfekta kontorsstadsdelen.

Men politikerna i grannkommunen verkar inte ha lärt sig ett dugg.

Visst är det bra att Kungens Kurva utvecklas. Som det ser ut nu gläder det ingen människa – en massa ödsliga kvarter med ett eller annat hus på och i övrigt bara parkeringsplatser. För dem av oss som inte har bil är det ett område att sky som pesten.

Man skulle vilja uppmana Huddingepolitikerna att konferera med sina Stockholmskolleger om de ensidiga kontorsstadsdelarnas olägenheter. Det vore ju trist om man vaknar först efter 40 år, som man gjorde i Stockholm, och inser vådan av stadsekologisk enfald.

Mer om hur en stad bör se ut finns att läsa här.